Контакти:    e-mail: sumy.theology@ukr.net; .; tel: (0542) 77-04-54;    

EN RUS UKR

Logo alt

Сумська духовна семінарія

імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана)

His Beatitude Metropolitan Volodymyr (Sabodan)

SUMY THEOLOGICAL SEMINARY

 


< Повернутися

У день пам’яті Трьох святителів в Сумській духовній семінарії відбулася Літургія на грецькій мові

12 лютого 2016 року, у день пам’яті вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, у храмі преподобного Симеона Нового Богослова і праведного Іоанна Кронштадтського ректор Сумської духовної семінарії архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звершив Божественну Літургію (напередодні – всенощну в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми).

Його Високопреосвященству співслужили викладачі і вихованці у священному сані. Особливістю богослужіння свята стало служіння Божественної Літургії грецькою мовою – вперше в стінах новоутвореної Сумської духовної семінарії. Грецькою мовою були проголошені єктенії, прочитані Євангеліє та Апостол, проспівані Херувимська, Євхаристичний канон та інші молитви.

По закінченню Літургії архієпископ Євлогій привітав викладачів і учнів із днем пам’яті вселенських учителів і святителів, а також звернувся з повчальним словом.

Традиція служити грецькою мовою в цей день в духовних школах існувала ще до 1917 року: піснеспіви  Божественної Літургії, єктенії і возгласи священнослужителів виконувались рідною мовою святителів.