Контакти:    e-mail: sumy.theology@ukr.net; .; tel: (0542) 77-04-54;    

EN RUS UKR

Logo alt

Сумська духовна семінарія

імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана)

His Beatitude Metropolitan Volodymyr (Sabodan)

SUMY THEOLOGICAL SEMINARY

 


< Повернутися

В СДС проведений семінар по організації роботи недільних шкіл

За благословенням архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія 28 жовтня 2015 року на базі СДС був проведений семінар-презентація на тему: «Організація недільної школи на приході. Методи роботи  з дітьми в малих різновікових групах».

Організатором заходу виступили відділ релігійної освіти і катехізації Сумської  єпархії  разом із СДС. У роботі семінару взяли участь священики  зі всіх благочинь Сумської єпархії, директори і викладачі приходських недільних шкіл. Завданням семінару було максимально допомогти сільським пастирям в організації недільних шкіл на своїх приходах, поділитися досвідом тих у кого це добре організовано.

Учасники семінару радо ділились досвідом, педагогічними знахідками і методичними секретами. Відверто говорили не лише про успіхи, але й піднімали проблеми, що виникають у навчальному процесі. Доповідачі були настільки відвертими, емоційними, цікавими, що п’ять годин роботи семінару  (а багато учасників прибули з дальніх сільських приходів) пройшли у живому спілкуванні з користю для присутніх.

Досвід роботи з дітьми безцінний, як і можливість ділитись ним з іншими заради загальної справи – спасіння душі.

Керівник відділу релігійної освіти і катехізації Сумської єпархії протоієрей Сергій (Луцкін) у доповіді «Недільна школа – фундамент приходу в близькому майбутньому» відзначив, як важливо приділяти увагу дітям, адже часто саме вони приводять своїх батьків до Бога, і ці сім’ї стають прихожанами наших храмів і їх основою. Протоієрей Георгій (Сірий) буквально «переніс» слухачів до Охтирського церковного округу,в недільну школу «Янголятко» при храмі Архангела Михаїла, розповів про її життя. Цікавий досвід організації недільної школи храму Воскресіння христова м. Лебедина. Викладач Н.Ф. Семеніхіна розповідала, що з метою зацікавлення старших учнів, їм довіряють викладати окремі теми молодшим дітям на зразок днів самоуправління в загальноосвітніх школах.

Новинки методичних видань були презентовані присутнім Родичевою О. Є., зав. методичним кабінетом відділу релігійної освіти і катехізації. Про особливості організації дитячого паломництва слухачі дізналися від керівника паломницького відділу Черкашиної  А. М. Учасники семінару побачили, якими оригінальними можуть бути вироби прикладного мистецтва, представлені майстром народної творчості Пронніковою О.К. (Лебединський церковний округ) і її підопічним.

Керівник молодіжного відділу Сумської єпархії протоієрей Володимир (Равлюк) у доповіді «Діти-підлітки. Виховання у вірі і добрих справах»  поділився своїм великим досвідом роботи з юнацтвом.  Він говорив про такі важливі речі як жертовність, справжня духовність, довіра дітей до дорослих. Доповідач запропонував колегам-священникам приступити до конструктивного діалогу, об’єднавши зусилля всіх приходів для спільної роботи з молоддю.

У вестибюлі  семінарії була організована невелика виставка творчих робіт із сільських недільних шкіл. Після закінчення семінару його учасники мали можливість ознайомитися з експозицією православного живопису, побачити фото всіх сумських архіпастирів, а також фото-літопис життя духовної школи.